Zupa z groszku zielonego dla dzieci i dorosłychnapisano 2016-12-15 17:09:39

  • napisał/a 2016-12-15 17:09:39

    Prosta zupa dla dużego i małego , która sama się robi:),  ulubiona zupa synka , sam zażyczył sobie do niej brukselkę:)

    Paczkę mrożonego groszku lub świeżego 300g ,

    gotujemy w wodzie krótko do jego zmiękczenia 5-10 minut. Doprawiamy bulionem własnej roboty lub sosem sojowym lub solą dobrej jakości .

    W zasadzie groszek jest tak aromatyczny i pyszny, że nie potrzebuje dużo przypraw. Groszek gotujemy bez przykrycia inaczej może stracić kolor, w celu utrzymania koloru można dodać odrobinę cytryny.

    Zupę miksuję lub nie, zależy na jaką formę mamy ochotę i dodaję kaszę jaglaną oraz wg życzenia synka brukselkę ugotowaną na parze, kilka sztuk.

    Zamiast brukselki możesz dodać brokuł czy  garść szpinaku.

    Można dodać kilka orzechów nerkowca i zmiksować.

    Otrzymamy gęstą aromatyczną zupę do której możemy dodać grzanki z chleba żytniego na zakwasie.

    Można też po ugotowaniu część warzyw wyjąć resztę zmiksować na krem i z powrotem je włożyć.

    Wszystko zależy na co mamy ochotę:)


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.