Zupa w 2 odsłonach kalarepa cukinia pory ziemniakinapisano 2016-12-11 20:52:21

  • napisał/a 2016-12-11 20:52:21

    Czasami dopada mnie wymóżdżenie kulinarne typu "Co zrobić na obiad?"....

    Przeglądam wtedy sporo przepisów i  wpadam na jakiś pomysł np na zupę kalarepkowo porową.

    Ponieważ zalegała mi  kalarepa, i pory, które uwielbiam, wymyśliłam oto taką zupę.

    1 kalarepka

    1 cukinia

    1-2 marchewki

    kilka ziemniaków 3-4

    1,5-2 pory

    może być kawałek cebuli

    przyprawy : sól lub eko rosół w proszku lub sos sojowy o obniżonej zawartości soli

    lubczyk lub suszona pietruszka

    koperek jak ktoś lubi

    Kalarepę, ziemniaki, cukinię starłam na tarce o dużych oczkach zalałam wodą i ugotowałam. Dla wzbogacenia zupy dodałam pomarańczową soczewicę, którą wcześniej przepłukałam.

    Pory lekko zasmażyłam bardziej ugotowałam na wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodałam je do zupy. Doprawiłam solą kilkoma łyżeczkami eko wegety, dałam sporą łyżkę lubczyku, granulowany czosnek dla smaku jest łagodniejszy niż surowy i zmiksowałam, Ty nie musisz jeżeli jesz wszystkie warzywa:)

    Potem dodałam marchew startą na grubych oczkach i lekko podgotowałam. W zupie dla Pana Kapryśnego;) jak zawsze musiałam "ukryć" czyt przemycić, niektóre warzywa.

    Podałam zupę  z ryżem i kaszą jaglaną oraz ze śmietaną z pestek dyni, słonecznika i nerkowców. Otrzymałam gęsta, odżywczą zupę.

    Zamiast ryżu i kaszy możesz na tarce zetrzeć ziemniaki i bataty i trochę podgotować zupę.

    Dla maluchów można zupę zmiksować na krem:)

    Pan Kapryśny zjadł ze smakiem wyciągając jedynie kawałki kopru , który o rzesz! nie zmiksowałam, ale i tak 70% kopru przedostało się do brzuszka. To był sukces ;)

          Z ciekawostek pogodowych 1 kwietnia 2015 Pryma Aprylisowa, wiosenna  niespodzianka   i radocha Pana Kapryśnego:)

    Wpis z tych starszych 1 kwiecień 2015r


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.