Pasta roślinna orzechowo-pomidorowanapisano 2016-05-23 13:07:31

  • napisał/a 2016-05-23 13:07:31

    Pyszna pasta roślinna, którą można zrobić do chleba lub do warzyw. Pasta zrobiona jest z miksu orzechów, ale można wybrać jeden gatunek orzechów, które najbardziej lubicie np nerkowce czy użyć pestek dyni lub słonecznika.

    Składniki:

    0,5 szklanki  ulubionych nasion i orzechów,

    woda do namoczenia,

    5 suszonych pomidorów z oleju,

    łyżka domowego keczupu,

    Wybrane orzechy lub pestki w ilości pół szklanki, zalewamy wrzątkiem i czekamy 10-15 minut do do ich zmiękczenia. Zamiast zalewania wrzątkiem, możesz orzechy namoczyć w wodzie na noc wtedy pasta będzie bardziej kremowa.

    Po przepłukaniu orzechów, wkładamy je do naczynia w którym będziemy je miksować z suszonymi pomidorami.

    Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżkę domowego keczupu.

    Pasta podana na chlebku raw mój jest z pomidorami oraz z kiełkami jarmużu.


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.