Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Helicobacter pylori (H. pylori) powodują  szereg problemów jak:  przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, chorobę wrzodową, niedokrwistość z niedoboru żelaza, oraz nowotwór żołądka, choroby wątroby, układu krążenia, skóry i wielu innych.

Zakażenie H. pylori jest ściśle związane z chorobą niedokrwienną serca, trądzikiem różowatym, astmą, chorobą Parkinsona, migrenami, i fibromialgią1

H. pylori można wykryć za pomocą badania krwi , testem oddechowym lub badaniem kału.

W jaki sposób naturalnie pozbyć się Helicobacter pylori?

Naturalne leczenie  H. pylori  może nie tylko je pomóc zwalczyć, ale także zmniejszyć stan zapalny błony śluzowej żołądka, a nawet zapobiec rakowi żołądka.

 

                                        

1) Probiotyki w kapsułkach.

Probiotyki są to korzystne bakterie, które pomagają w utrzymaniu zdrowia jelit, pomagają w  trawieniu i  utrzymują w ryzach szkodliwe organizmy m.in. Helicobacter pylori. 

Wiele badań wykazało, że probiotyki, w tym gatunki Saccharomyces boulardii i Lactobacillus i Bifidobacterium  mają  hamujący wpływ na wzrost Helicobacter  pylori 3 .

Probiotyki jednak stanowią uzupełnienie terapii konwencjonalnej czy naturalnej przeciwbakteryjnej lub ziołowej.

Zalecane jest przyjmowanie co najmniej od 10 do 20 miliardów CFU dziennie niezależnie od przyjętej terapii.

Preparat apteczny ma od 2-5 miliardów CFU.

                                                       


2) N-acetylocysteina (NAC) 

Naturalny przeciwutleniacz zastosowanie go w przypadku leczenia Helicobacter jest konieczne, ponieważ niszczy  biofilm H. pylori. Biofilm H. pylori zapewnia przetrwanie bakterii  w żołądku jednocześnie biofilm powoduje, że są one odporne na leczenie antybiotykowe. Suplementacja probiotyków również przyczynia się do przezwyciężenia oporności na antybiotyki4

Zalecana dawka wynosi  NAC wynosi 600 mg trzy razy dziennie między posiłkami.

                                              

3) Wyciągi roślinne

Wyciągi roślinne o działaniu antybakteryjnym są często wykorzystywane przez naturopatów do zwalczenia H. pylori. Niektóre badane ekstrakty roślinne wykazują skuteczność przeciwko H. pylori np:4,5

    De-glycyrrhizinated ekstrakt z lukrecji (DGL)
    Ekstrakt z korzenia imbiru
    Ekstrakt z czosnku
    Kapsaicyna (z czerwonej papryki)
    Sulphoraphane (wyciąg z roślin z rodziny Bassica jak kiełki brokuła)
    Red wyciąg z żeńszenia
    Galusan epigalokatechiny (wyciąg z zielonej herbaty)
    Czerwone wino i resweratrol ekstrakt
    Kwercetyna (flawonoid)

                                                                  

4) Witaminy i minerały

Suplementacja witamin i minerałów : C, E , selenu może pomóc obniżyć ryzyko zgonu z powodu raka żołądka lub przełyku po infekcji H.pylori. Ta kombinacja składników antyoksydacyjnych została zastosowana podczas badania na dużej grupie ludzi   H. pylori. 6

Pacjenci otrzymywali witaminę C (250 mg), witamina E (100 IU jak alfa tokoferol) i selen z drożdży (37,5 ug) lub placebo; dwa razy na dobę przez 7,5 roku, ich zakażenie H. pylori pierwotnie leczono lekami standardowymi (omeprazol i amoksycylina).
Długoterminowa suplementacja przeciwutleniaczami była związana ze zmniejszonym zgonem z powodu raka żołądka i przełyku.

Dobrej jakości, multiwitamina jest w stanie zapewnić zbliżone dawki ww. antyoksydantów. Możliwe że poprzez zwiększenie dawek antyoksydantów, można osiągnąć jeszcze lepsze wyniki w leczeniu H. pylori.

 

                                     
Konwencjonalne leczenie H. pylori

Standardowe leczenie  jest określane jako "terapia potrójna." Składa się z inhibitora pompy protonowej (PPI), wraz dwóch antybiotyków klarytromycyna i amoksycylina. Wykorzystywana jest również terapia  z trzech antybiotyków. Jednakże, nawet poczwórna terapia, może być nie skuteczna, ponieważ może dojść do oporności na antybiotyki2.

Standardowe leki  powodują liczne skutki uboczne, w tym biegunki, wzdęcia i zaburzenia smaku. Skutki uboczne powodują, że pacjenci nie biorą pełnej kuracji antybiotykowej zgodnie z zaleceniami lekarza, co jeszcze bardziej zmniejsza skuteczność.


Co najpierw wypróbować?

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie zakażenie H. pylori masz możliwość wypróbowania naturalnego leczenia, lub połączyć je z konwencjonalnym leczeniem farmakologicznym. Czy najlepiej użyć  naturalnego podejścia lub wykorzystać naturalne terapie obok konwencjonalnych, zależy częściowo od tego, jak mocno jest uszkodzona błona śluzowa żołądka.

Jeśli infekcja jest łagodna i uszkodzenie małe spróbuj leczenia naturalnego.

Protokół naturalnego leczenia Helicobacter pylori

a) Probiotyki jak:  jak Primadophilus Optima jest bardzo drogi 375zł za 60 kapsułek, ale zawiera 35 miliardów CFU na kapsułkę.  Zażywaj 1 kapsułkę dwa razy dziennie przez 1 miesiąc, a następnie 1 kapsułkę dziennie przez kolejne 2 miesiące. Możesz znaleźć podobny probiotyk i zażywać go w zbliżonych ilościach, ale pamiętaj o wysokich wartościach CFU na kapsułkę.
b) N-acetylocysteina (NAC), 600 mg trzy razy dziennie między posiłkami przez 3 miesiące.
c) Deglycyrrizinated Lukrecja (DGL): Zażywaj 2 tabletki (760 mg) 20 minut przed każdym posiłkiem w ciągu 3 miesięcy.
d) Ekstrakt z czosnku: zażywaj 1 tabletkę (600 mg) dwa razy dziennie z posiłkami w ciągu 3 miesięcy.

e) W uzupełnieniu można zażywać dodatkowo dobrej jakości multiwitaminę np Special TWO

Suplementy można nabyć w sklepach Internetowych.

 

Jedz następujące pokarmy tak często, jak to możliwe:
Sfermentowane pokarmy, takie jak jogurt, kapusta kiszona i kimchi
Dodatkowo:  zielona herbata, imbir, kurkuma, jagody, brokuły i kiełki.

 

Zalecenia dietetyczne

Wiadomo, że skuteczność leczenia to także dieta. W Polsce znajdziemy standardowe zalecenia takie , które zalecają lekarze czyli można spożywać suchary, cukier, sól, biszkopty, mleko, czyli w większości to czego NIE POWINNO się spożywać. Jak wiadomo cukier zawsze napędza stany zapalne jest produktem rafinowanym i nie powinno się go bezwzględnie używać. Czy podważam zalecenia lekarskie tak, lekarze nawet przy nowotworach nie zwracają uwagi na dietę, a swoich pacjentów potrafią częstować cukierkami.

Jaka więc powinna być dieta?

                                                           

1) Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów, które wspierają zdolność organizmu do przeciwstawiania i leczą infekcje, posiadają błonnik, który może pomóc złagodzić ból. Dieta bogata w błonnik może również zmniejszyć objawy zapalenia błony śluzowej żołądka.

Szczególnie bogate w błonnik odmiany obejmują maliny, gruszki i śliwki. Żurawina i jabłka zawierają flawonoidy - substancje chemiczne, które mogą zatrzymać rozrost H. pylori.. Sok żurawinowy jest również bogaty w flawonoidy.

                                             


2) Warzywa
Warzywa, jak karczochy, groszek, brokuły, szpinak i słodkie ziemniaki,  zapewniają wystarczającą ilość błonnika i są bogate w przeciwutleniacze. Jeśli masz zapalenie żołądka związane z H. pylori, University of Maryland Medical Center sugeruje spożywanie czosnku, selera i cebuli, które są cennym źródłem flawonoidów. Jedz warzywa kapustne jak brokuły, kalafior, kapusta, brukselka mają najsilniejsze działanie ochronne przeciwko H. pylori.

Unikaj wysokiej zawartości tłuszczu w warzywach, takich jak frytki i warzywa polewane, kremowymi tłustymi sosami; pokarmy o dużej zawartości tłuszczu mogą pogorszyć  zapalenie błony śluzowej żołądka.
                                                       
3) Ponieważ produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie części ziarna, dostarczają one więcej przeciwutleniaczy i błonnika w porównaniu z rafinowanymi zbożami. Możesz spożywać owies, jęczmień, ryż brązowy, ryż dziki, popcorn i produkty w 100 procentach pełnoziarniste  (pieczywo, makarony i płatki na zimno). Dla maksymalnych korzyści, sugeruje się zakup pieczywa,  "w 100 procentach pełnoziarnistego", zamiast wzbogaconych lub rafinowanych ziaren, jak jak bułki pszenne, czy chleb zwykły pszenny

                                               

4) Chude pokarmy bogate w białko.
Tłusta żywność opóźnia opróżnianie żołądka, co zwiększa ryzyko wystąpienia bólu żołądka i zapalenia. Aby uniknąć tego ryzyka, wybieraj chude potrawy bogate w białko, takie jak produkty mleczne naturalne głównie fermentowane (zsiadłe mleko, jogurt , kefir) o niskiej zawartości tłuszczu, chude mięso, ryby, fasolę i soczewicę, zamiast wysokiej zawartości tłuszczu mięs i serów. Podczas przygotowywania mięsa i ryb, użyj niskotłuszczowych metod gotowania: gotowanie na parze, pieczenie, unikaj grillowania i smażenia.

 

Unikaj pokarmów , które mogą podrażnić żołądek jak: pomidorów i produktów z pomidorów, owoców cytrusowych, jak pomarańcze i grejpfruty i soków z nich.

Mleka, produktów mlecznych oprócz fermentowanych.

Pikantne potrawy mogą powodować problemy, tak więc unikaj mocno przyprawionych potraw.

Drażniące mogą być przyprawy takie jak chili w proszku, czosnek w proszku, pieprz czarny i hot chili.

Gorące kakao, kawa, zielona i czarna herbata, alkohol i mięta pieprzowa lub herbata z mięty.

 

                                                       
Sól przetworzona, rafinowana.

Dieta bogata w sól zwiększa ryzyko raka żołądka u osób z H. pylori.
Zaleca się spożywać nie więcej niż 2300 miligramów sodu dziennie. Dalsze zmniejszenie spożycia do 1500 miligramów dziennie, jest zalecane, jeśli masz czynniki ryzyka, takie jak: wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca lub jesteś w wieku powyżej 50 lat.
Większość sodu spożywasz z żywności pakowanej i przetwarzanej, unikaj ijej. Najlepiej jedz produkty świeże używaj soli himalajskiej lub kłodawskiej.


Zakażenie H. pylori zazwyczaj wpływa na poziom cukru we krwi. Badania opublikowane w 2013 numerze Gastroenterologii i Hepatologii dowiodło, że skuteczne leczenie H. pylori pomaga kontrolować poziom stężenia glukozy we krwi u chorych na cukrzycę typu 2. Zwróć uwagę na substancje słodzące w swojej diecie unikaj rafinowanego cukru dopuszczalny jest cukier kokosowy, stewia czy ksylitol, syrop daktylowy w niewielkich ilościach, lepiej jednak spożyć owoce , gdyż zawierają błonnik.  Kontroluj poziom cukru we krwi.

Jedz  przekąski  białkowe i z dużą zawartością włókien - błonnik.

Należy unikać picia napojów słodzonych cukrem, ograniczyć spożycie słodyczy i unikać głodzenia się.

 

Źródła:
1   World J Gastroenterol. 2014 Sep 14;20(34):11950-61.

2  BMJ. 2015; 351: h4052.

3  World J Gastroenterol. 2015 Oct 7; 21(37): 10644–10653.

4 World J Gastrointestinal Pharmacol Ther. 2015 Nov 6; 6(4): 183–198.

5 Ann Transl Med. 2015 Jun; 3(9): 122.

6 JNCI J Natl Cancer Inst (2012) 104 (6): 488-492.

http://www.livestrong.com

Preparaty w poście są przykładowe



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.