Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Nie jestem fanką pasztetów i kotletów, gdyż każde podgrzewanie warzyw to utrata witamin i minerałów.

Gdy przyjdzie jednak okres chłodów szukamy dań bardziej zagęszczonych i sycących oraz takich z większym zastosowaniem czyli jako obiad, przekąska, danie na wynos do launch boxa czy wkładka do kanapki.

Masa jest bardzo smaczna, można ją wykorzystać do zrobienia kotletów czy w formie pasztetu. Kalafior jest w kotletach składnikiem wiodącym, jeżeli nie lubisz za bardzo jego smaku, zamiast pieczenia go w piekarniku, ugotuj w wodzie osłodzonej np syropem daktylowym - smak będzie łagodniejszy.

Do kotletów potrzebne będą nam:   

1  kalafior
4 ziemniaki opcjonalnie
4-5 sztuk pieczarek opcjonalnie
½ szklani suchej kaszy jaglanej
½ szklanki  pestek dyni lub ziaren słonecznika
8-10 suszonych pomidorów z oleju
1 ząbek czosnku
zioła np natka pietruszki, koperek
sól,   pieprz

wędzona papryka opcjonalnie


Czynności:

Kalafior podziel na części natrzyj olejem kokosowym lub masłem klarowanym, jeśli zdecydujesz się dodać ziemniaki pokrój je w kawałki i również natrzyj olejem i upiecz w piekarniku  w temp 200 stopni. Nie dopuść do zbytniego zrumienienia, aby warzywa nie były gorzkie.

Piecz do miękkości, piekarnik wydobywa aromat z warzyw, w wersji zdrowszej można ugotować wszystko na parze, będzie zdrowiej , ale mniej aromatycznie.

Kaszę przypraż w garnku i gdy będzie się unosił aromat, zalej zimną wodą, przepłucz pozbywając się wody z białym nalotem. Zalej kaszę świeżą wodą (1 szklanka) i gotuj do ukazania się dziurek w kaszy i wchłonięcia przez nią wody, przez ok 15 minut.

Jeżeli decydujesz się na pieczarki pokrój je drobno i lekko podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
W misce umieść warzywa z piekarnika , kaszę i opcjonalnie pieczarki, pomidory suszone (z oleju pomidory suszone są mięsiste i bardziej aromatyczne dlatego je preferuję ). Dodaj  pestki z dyni lub słonecznika, wchłoną nadmiar wody z masy, ząbek czosnku , przyprawy i zioła.

Wszystko najlepiej przepuść przez maszynkę do mięsa, wtedy masa jest z kawałkami warzyw i dobrze się lepi. Jeżeli zdecydujesz się zmiksować masę np blenderem ręcznym, kotlety nie są już tak dobre, ale to moja opinia:)

Z masy jeżeli zdecydujesz się na kotlety, lepisz kotleciki. Możesz usmażyć je na patelni najlepiej ceramicznej lub granitowej, na oleju kokosowym rafinowanym lub maśle klarowanym. Możesz też upiec w piekarniku, ale kotlety wtedy mogą być przesuszone. Kotlety podawaj z dużą ilością surówki z różnych sałat.

Jeżeli decydujesz się na pasztet, masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do momentu, aż pojawi się lekka skorupka na górze pasztetu. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia ok 1 godziny.

Poczekaj, aż pasztety przestygnie inaczej będzie się rozpadał.

Pasztet możesz pokroić w plastry i podawać z surówką lub na chleb z domową musztardą / keczupem i oczywiście surówką.

 

:)



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • kalafior (1 sztuka)
  • ziemniak (3 sztuki opcjonalnie)
  • kasza jaglana surowa (0)
  • pestki dyni (0)
  • suszone pomidory (8-10 sztuk z oleju)
  • czosnek (1 ząbek)
  • zioła ulubione (pietruszka koperek do smaku)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • pieczarki (4 sztuki opcjonalnie)
  • papryka wędzona (1 łyżeczka opcjonalnie)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Popularne tagi
nowotwór nowotwor unikać ś niedoczynność przed drożdżyca drożdżyca przeciekające źąś miedź skóry przekąska święta roślinne bez_mięsa jarmuż bez_mąki neznabiału układ_odpornościowy
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.