Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Przepis  trochę zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z bloga Jadłonomia - Bezglutenowy makowiec w czekoladzie. Taki przepis czasem się przydaje np w Święta  Bożego Narodzenia.

Makowiec bardzo prosty i  smaczny,  uwielbiam sam mak, ciasto typu klasyczny makowiec nie jest mi potrzebne:)

Co spodobało mi się w tym cieście ,to to, że dość szybko się robi i nie wymaga obróbki termicznej.

Masa makowa , która gra tu pierwsze skrzypce:

- 500 g maku,

- 300g różnych orzechów i bakalii, co kto lubi,

ja dałam pokruszone migdały i orzechy włoskie, laskowe oraz rodzynki w proporcjach "na oko",

- 0,5 szklanki  syropu daktylowego, jeżeli lubisz ciasta słodkie dodaj więcej,
- 6 kopiastych łyżek oleju kokosowego extra virgin,  usztywni on nam makowiec,

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego.

Taką masę możesz zjeść samą lub wyłożyć do miski jako "kutię" bez wypełniacza


Mak zalałam wrzącą wodą i zostawiłam go do napęcznienia na 30 minut, można też zostawić go na dłużej nawet na całą noc wtedy nie trzeba zalewać wrzątkiem a zwykłą wodą.

Jeżeli posiadasz blender o dużej mocy min 700W możesz etapowo blendować mak oczywiście z przerwami dla sprzętu. Blendujemy do momentu , aż masa zrobi się  biaława a ziarenka będą dobrze naruszone. Jeżeli nie chcesz skorzystać z tej metody mak zmiel w maszynce do mielenia dwukrotnie.

Jeżeli chcesz uzyskać samą masę np do jedzenia ,mielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Do zrobienia makowca polecam wymieszać mak z syropem daktylowym lub z kilkoma daktylami namoczonymi i zmiksowanymi , olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym , a wstrzymać się z bakaliami, jeżeli lubimy masę chrupiącą.


Ciasto makowe :

- 1 szklanka suchej kaszy,
 
- 2 szklanki mleka roślinnego lub wody,
 
- 2 łyżki syropu daktylowego , ale niekoniecznie,
 
- 2 szklanki masy makowej ,
 
- 2 łyżki masła migdałowego kupnego.


Kaszę prażę w garnku , gdy zaczyna ładnie pachnieć zalewam wodą i przepłukuję 3-4 razy, zalewam 2 szklankami  mleka roślinnego u mnie - owsiane , dodaję syrop daktylowy.

Gotuję na małym ogniu , aż płyn wyparuje, a na wierzchu kaszy zrobią się dziurki, przykrywam pokrywką garnek i zostawiam kaszę na kilka minut, do ostygnięcia .

Czas gotowania kaszy to 15-20 minut.

Gdy kasza jest mocno ciepła blenduję ją ze zrobioną wcześniej masą makową bez bakalii oraz z masłem migdałowym. Na koniec dodaję orzechy i bakalie.

Jeżeli nie lubisz jak chrupią bakalie i orzechy możesz też je zblendować,  ja lubię jak mi coś chrupie:)

Całość przekładam do tortownicy ( średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak

szczerze nie jest to konieczne, ponieważ makowiec po ok 6 godzinach w lodówce tak się usztywni , że bez problemu  można go przenieść z formy.


Na koniec ozdobiłam makowiec polewą z gorzkiej czekolady powyżej 70% kakao (tylko takiej używam) czyli roztopiłam tabliczkę czekolady i polałam nią ciasto oraz posypałam je tartymi migdałami.

Uwaga miód nie nadaje się ponieważ masa makowa się rozpływa, dodawaj inne słodzidła jak syrop daktylowy, klonowy czy ksylitol/erytrytol.

 



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • mak (500g)
  • orzechy i bakalie (300g)
  • extrakt z wanili (2 łyżeczki)
  • kasza  jaglana (sucha 1 szklanka)
  • mleko roślinne (2 szklanki lub woda)
  • syrop daktylowy (2 łyżki opcja)
  • masło migdałowe (2 łyżki)
  • gorzka czekolada (1 tabliczka)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Popularne tagi
nowotwór nowotwor unikać ś niedoczynność przed drożdżyca drożdżyca przeciekające źąś miedź skóry przekąska święta roślinne bez_mięsa jarmuż bez_mąki neznabiału układ_odpornościowy
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.