Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

 Przepis na piernik  z kaszy gryczanej  z cyklu rodzinnych, ciasto z niego zawsze wychodzi:)

Zdjęcia nie najlepszej jakości, robione pożyczonym aparatem mój był ponad 3 tygodnie w naprawie:(

Co mnie urzekło w tym przepisie to niewiele składników i jego prostota, nie trzeba kombinować z mąkami. Zazwyczaj gdy poszukiwałam na blogach, ciasta bez glutenu trafiałam na przepisy, gdzie zamiast jednej mąki było ich od 4-6 (np migdałowa , ryżowa , kukurydziana itp) a ciasto wcale nie było dobre, zazwyczaj kruszyło się , było suche, twarde.....Nigdy nie znalazłam dobrego przepisu. W tym przepisie zmieniłam trochę składniki, zresztą jak zawsze.

Piernik ze zmielonej kaszy grycznej niepalonej, struktua ciasta przypoina strukturę ciast glutenowych

Piekłam je z 6 razy i zawsze z powodzeniem, jedyną rzeczą jaką zauważyłam i to zupełnie przypadkowo (zabrakło mi mąki i dorzuciłam jakieś 70% kaszy mielonej) jest to, że w tym przypadku lepiej sprawdza się mielona kasza gryczana, niż  mąka gryczana. Zmielenie kaszy gryczanej  zmienia strukturę cista, ciasto jest miękkie i puszyste , choć niewiele rośnie. Natomiast ciasto z mąki gryczanej, słabo rośnie i ma gliniastą konsystencję.

Przepis ten może także służyć jako podstawa do zrobienia ciasta czekoladowego, jak również blatu pod tort lub ciasta na muffinki.

Piernik z mąki gryczanej widać gliniastą strukturę jest smaczny ale smaczniejszy

jest ze zmielonej kaszy gryczanej jasnej, niepalonej

 

Składniki:

- 1,5 szklanki zmielonej kaszy gryczanej,

np w młynku do kawy lub za pomocą blendera ręcznego o dużej mocy min 700W

 -  1/3 szklanki syropu daktylowego , lub 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu),

można na koniec sprawdzić słodkość surowego cista i dosłodzić

- 3 łyżki surowego kakao,

- 1 łyżeczka sody lub 1,5 łyżeczki eko proszku do pieczenia (kamień winny),

- 2 łyżki domowego lub eko octu jabłkowego ,

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

- 1 szklanka soku pomarańczowego (np wyciśnięty z pomarańczy lub gotowy 100%)

-  1 łyżka eko przyprawy  do pierników,

- gorzka czekolada pow 70% kakao do polania gotowego ciasta (opcja),

- 1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin lub oleju z oliwek lub wg upodobań.

 

Zasada jest prosta rozdzielamy suche składniki (mieszając ze sobą kaszę, proszek, przyprawę, ksylitol)   i mokre , potem je łączymy w masę, mikserem.

Do masy możemy dołożyć posiekane orzechy,  ziarna czy bakalie, w ilości 1/2 do szklanki.

Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C.  Pieczemy do suchego patyczka, około 1 godziny.

Gdy ciasto jest upieczone , na jego powierzchni ukazują się  pęknięcia.

Przy tortownicy 20cm wysokość cista to ok 3-4 cm

Po ostygnięciu ciasta, roztapiamy czekoladę i smarujemy nią ciasto , można wierzch ciasta ozdobić wg upodobania np posypać zmielonym migdałami lub cukrem brzozowym.

 

Ciasto najsmaczniejsze jest w dniu upieczenia , z dnia na dzień staje się twardsze i suchsze, jak prawdziwy piernik:)

Piernik można przełożyć dżemem porzeczkowym lub śliwkowym.



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • kasza gryczana jasna nieprażona (1)
  • ksylitol lub erytrol (1/3 szklanki lub syrop daktylowy)
  • surowe kakao (3 łyżki)
  • proszek do pieczenia winian (1)
  • ocet jabłkowy (2 łyżki)
  • wanilia (extrakt 1 łyżka)
  • przyprawy korzenne (do piernika 1 łyżka)
  • olej kokosowy (1/3 szklanki )
  • gorzka czekolada (min 70procent 250g(1szt) - opcjonalnie)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Popularne tagi
nowotwór nowotwor unikać ś niedoczynność przed drożdżyca drożdżyca przeciekające źąś miedź skóry przekąska święta roślinne bez_mięsa jarmuż bez_mąki neznabiału układ_odpornościowy
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.