Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty


Bezpieczne naczynia kuchenne.


Nie wiesz na jakie naczynia się zdecydować? Bezwzględnie muszą być one bezpieczne dla zdrowia . W internecie, jest sporo reklam dotyczących wyboru patelni, garnka cenowo i jakościowo różniących się od siebie.

Co wybrać ?
Toksyczne naczynia, których należy unikać:


1. Patelnie z powłoką ceramiczną
Patelnie ceramiczne i sztućce powlekane są polimerem syntetycznym , który jest bardziej miękki od metalu z którego zrobiona jest patelnia. Z czasem, zazwyczaj po roku, powłoka ulega uszkodzeniu i wówczas toksyczny metal, pod powłoką, np aluminium przenika do żywności.


2. Nie przywierające naczynia (Teflon)
Naczynia z powłoką non-stick  zawierają  podobną do  powłoki syntetycznej, powłokę  z politetrafluoroetylenu (PTFE), która jest z tworzywa sztucznego-polimeru, który może wydzielać szkodliwe i rakotwórcze gazy, w temperaturze przekraczającej 500 stopni Celsjusza. U ludzi, te wydzielające się opary mogą powodować objawy grypopodobne, kilka godzin po ekspozycji. Stan ten określa się  polimerową gorączką dymną, która jest często błędnie diagnozowana jako grypa wirusowa. Gazy te są tak toksyczne, że uznawane są za śmiertelne dla większości ptaków.


3. Garnki z aluminium i folia aluminiowa
Garnki z aluminium często powlekane są powłokami ochronnymi, aby zapobiec wypłukiwaniu aluminium. Powłoki ochronne, bardzo łatwo ulegają uszkodzeniom lub  ścierają się. Naczynia z aluminium są dość popularne, tanie, ale  przenikanie aluminium do żywności, przyczynia się do potencjalnej toksyczności aluminium. Aluminium może gromadzić się w mózgu, płucach, kościach i innych tkankach, powodując splątania w włóknach nerwowych i może prowadzić do dysfunkcji mięśni i utraty pamięci.

Aluminium nie jest  przyczyną choroby Alzheimera, ale w mózgu pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, odnotowano, wyższy poziom glinu podczas autopsji, co sugeruje, że toksyczność aluminium może być czynnikiem ryzyka choroby. Źródła aluminium to: antyperspiranty, niektóre pasty do zębów, folia aluminiowa, puszki  i naczynia.


4. Patelnie miedziane
Choć naczynia z miedzi nagrzewają się bardzo równomiernie,  jednak występuje ten sam problem co z naczyniami z aluminium. Niepowlekane powierzchnie naczyń powodują przenikanie miedzi do jedzenia, natomiast ewentualne powłoki z czasem ulegają zniszczeniu. Zbyt dużo miedzi w organizmie może hamować poziom cynku i osłabia układ odpornościowy, zaburza funkcję nadnerczej i tarczycy, który najczęściej powoduje zmęczenie.


Skorzystaj z  materiałów nietoksycznych do których należą:

                                                
1. Naczynia emaliowane żeliwne
Producenci powlekanych patelni żeliwnych oferują korzyści z zastosowania nieprzywierającej powłoki  bez szkodliwych gazów. Emaliowane garnki żeliwne są łatwe w pielęgnacji. Jeżeli nie odpowiada ci korzystanie z powłok możesz kupić naczynia żeliwne.

                                            


2. Naczynia żeliwne
Gdy są odpowiednio wysezonowane, mają  idealną nieprzywierającą powierzchnię. Z naczyń żeliwnych przenika niewielka ilość żelaza do żywności podczas gotowania kwaśnych składników. Może to być korzystne dla tych, którzy podejrzewają, niedobór żelaza i muszą zwiększyć spożycie żelaza. Naczynia żeliwne wymagają trochę więcej troski, niż emaliowane żeliwne, ale naczynia żeliwne nagrzewają się  bardziej równomiernie, niż emaliowane ich odpowiedniki. Naczynia  żeliwne można stosować  w piekarniku i na ruszcie.

 

                                                       
3. Stal nierdzewna
Garnki ze stali nierdzewnej są niedrogie i bardzo stabilne w wysokich temperaturach. Patelnie są nieprzywierające, lżejsze niż żeliwne, odporne na zarysowania, i trwałe. Niektóre z nich mogą zawierać nikiel.

                                    


4. Szkło
Podobne jest do żeliwa i stali nierdzewnej, szkło jest wytrzymałym materiałem, który nie oddaje substancji chemicznych lub toksycznych do żywności. Naczynia szklane są idealne do pieczenia i przechowywania resztek. Polecane są zamiast, naczyń plastikowych, które zawierają bisfenol A (BPA), który może imitować estrogen i inne hormony płciowe.

 

źródła:

"Mozesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne" Amy Myers

AmyMyersDM.com

zdjęcie Internet



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.