30 zdrowych pokarmów napisano 2016-10-31 13:17:32

  • napisał/a 2016-10-31 13:17:32

    Sporo osób przechodząc na zdrowe odżywianie zastanawia się co jeść. Najczęściej propagowane jest: jeść dużo warzyw i owoców, orzechy, nasiona, niektórzy propagują mięso inni strączki.

    Wg cenionego naturopaty dr Mercoli, oto 30 najzdrowszych pokarmów:

                                                      

        1. Awokado

            Awokado, mają niską zawartość fruktozy i bogate są w zdrowe tłuszcze jednonienasycone i potas, a badania potwierdziły że ich spożycie pozytywnie wpływ funkcję naczyń i zdrowia serca. Zalecane jest spożycie nawet 1 całego awokado dziennie. Oburzą się tu wyznawcy diety 811, ale większość z ludzi ma choroby tarczycy-niedoczynność , Hashimoto czy inne autoimmunologiczne schorzenia a spożycie dziennie 1 awokado lub kilku tygodniowo to bardzo dobre rozwiązanie.
    Awokado są również bardzo bogate w potas (mają go 2 razy więcej niż banan) i pomagają zrównoważyć niezwykle ważny stosunek potasu do sodu. Awokado dostarczają także blisko 20 niezbędnych składników odżywczych dla zdrowia min: witaminę E, witamin z grupy B i kwas foliowy. Oprócz jedzenia ich na surowo, można użyć awokado jako zamiennika innych tłuszczy np masła lub oliwy. Nie musisz kupować awokado organicznego, ich gruba skóra chroni wewnętrzną część przed pestycydami.

                                                 

        2. Boćwina

            Boćwina roślina w której można wykorzystać młode buraki oraz liście. Jest doskonałym źródłem witamin: C, E i A (w postaci beta-karotenu) oraz minerałów manganu i cynku. Zawarty pigment-betalin w szwajcarskiej boćwinie (który występuje również w burakach) wspiera proces detoksykacji organizmu. Boćwina zawiera również ważną mieszankę składników odżywczych, w tym duże ilości zarówno magnez i witaminy K1, wspierając zdrowie kości. Ponadto Boćwina zawiera flawonoid o nazwie Kwas Syryngowy, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zapewnić korzyści osobom z cukrzycą, zawiera również kemferol, flawonoid, który może pomóc w walce z rakiem i obniżyć ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca. Najlepiej spożywać w formie surowej np soku z innymi warzywami.

                                                                       

        3. Czosnek

            Czosnek jest bogaty w mangan, wapń, fosfor, selen oraz witaminy B6 i C, więc jest to korzystne dla kości, a także tarczycy. Uważa się, że duża część efektu terapeutycznego czosnku pochodzi z jego związków zawierających siarkę, takich jak allicyny. Należy pamiętać że związek ten uaktywnia się po kilku minutach od starcia czy rozgryzienia czosnku. Dlatego dodając go do potrawa odczekaj kilka minut.
            Inne związki promujące zdrowie w czosnku to oligosacharydy zawierające argininę, białka bogate w selen, a flawonoidy.
    Korzyści że spożywania czosnku można podzielić na cztery główne kategorie:

    1) Zmniejszenie stanu zapalnego (zmniejsza ryzyko zapalenia kości i stawów i inne choroby związane z zapaleniem
    2)Poprawa funkcji układu immunologicznego (antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i właściwości przeciwpasożytnicze)
    3) Poprawa układu sercowo-naczyniowego i krążenia (chroni przed krzepnięciem, poprawia lipidy i obniża ciśnienie krwi)

                Zwalcza 14 rodzajów komórek rakowych (w tym mózgu, płuc, piersi, żołądka i trzustki)

    Ponadto, czosnek może być skuteczny wobec bakterii opornych na leki, a badania wykazały, że allicyna w organizmie, wytwarza kwas sulfonowy, związek, który reaguje z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami szybciej niż inne znane metody. Jest jednym z  najlepszych przeciwstarzeniowych pokarmów.

                                                  

        4. Kiełki

            Kiełki pokarm bogaty w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i enzymy, które pomagają chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Świeże kiełki brokułów, mają o wiele silniejsze działanie niż cały brokuł, co pozwala na spożywanie mniejszych ich ilości. Na przykład, badania wykazały, że trzydniowe kiełki brokułów zawierają  od 10-100 razy więcej związku glukorafaninu niż dojrzały brokuł.W surowych brokułach, gdy wynikiem żucia lub siekania prekursor sulforafanu zwany glukorafanin, miesza się z enzymem zwanym mirozynaza, rodzi się sulforafan. Glukorafanin ma  działanie ochronne przed toksycznymi zanieczyszczeniami poprzez poprawę zdolności organizmu do ich eliminacji lub wydalania. Glukorafanin również chroni przed rakiem.
    Jeżeli kiełkujesz w domu w stosunku do kupnych kiełków wychodzi to taniej aż o 90%. Możesz kupić kiełkownicę lub kiełkować po prostu w naczyniu szklanym jak słoik. Najwartościowsze to kiełki brokułów, kiełki rzeżuchy i kiełki słonecznika.

                                                              

        5. Grzyby

            Oprócz bycia bogatym w białka, błonnik, witaminę C, witamin z grupy B, wapnia i minerałów, grzyby są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają one polifenole i selen, które są powszechne w świecie roślin, jak również przeciwutleniacze, które są unikalne dla grzybów. Grzyby odgrywają ważną rolę w ochronie DNA, modulowaniu systemu odpornościowego. Najcenniejsze to pieczarki białe, brunatne, shitake, reishi.

                                                 

        6. Jarmuż

            Tylko jedna szklanka jarmużu dostarcza organizmowi witamin  K, A i C, a także  mangan, miedź, witamin z grupy B, błonnika, wapnia i potasu. W każdej porcji jarmuż, można także znaleźć ponad 45 unikalnych flawonoidy, które mają działanie zarówno antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

           Spożywanie jarmużu wpływa na  obniżenie ryzyka co najmniej pięciu typów nowotworów, w tym nowotworu pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Jarmuż i warzywa krzyżowe pomagają ochronić organizm przed uszkodzeniem DNA. Jarmuż najlepiej spożywać w formie surowej lub lekko podgotowanej poprawia to zdolność jarmużu do wiązania z kwasami żółciowymi w przewodzie pokarmowym. Sprawia to, że kwasy żółciowe łatwiej są wydalane z ciała wydalania, ma to korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, ale także na ryzyko wystąpienia raka (kwasy żółciowe są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworu).

                                                   

        7. Szpinak

            Szpinak jest bogaty w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, w tym kwas foliowy, witaminę A, żelazo, potas, wapń, cynku i selen. Szpinak zawiera również flawonoidy, które mogą pomóc chronić organizm przed działaniem wolnych rodników, jednocześnie oferując korzyści przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pod względem flawonoidów, karotenoidów, luteiny i zeaksantyny.

     

        8. Collard Greens - kapusta portugalska

            Collard Greens są blisko spokrewniona z jarmużem i jest pod względem odżywczym, bardzo podobna. Bogata w składniki odżywcze i witaminę K - kwas kawowy, kwas ferulowy, kwercetyna i kaempferol , obniża stres oksydacyjny w komórkach podczas stanów zapalnych. Nie wiem czy jest do dostania w Polsce zawsze można ją zastąpić jarmużem.

                                              

        9. Pomidory

            Pomidory, zwłaszcza organiczne są doskonałym źródłem luteiny, zeaksantyny i witaminy C (która występuje głównie w galaretowatej substancji, która otacza nasiona) oraz witaminy A, E i witaminy z grupy B, potasu, manganu i fosforu. Niektóre mniej znane składniki odżywcze w pomidorach obejmują:

    Pomidory są również skoncentrowanym źródłem likopenu - karotenoid przeciwutleniacz, który nadaje owocom i warzywom kolor czerwony. Aktywność antyoksydacyjna likopenu może być większa niż karotenoidów, takich jak beta-karoten, likopen, może znacznie obniżyć ryzyko udaru mózgu i raka w tym raka prostaty. Co ciekawe, po ugotowaniu, biodostępność likopenu wzrasta, a nie maleje, co sprawia, że gotowane pomidory, w formie np sosu pomidorowego są szczególnie zdrowe.

                                                      

        10. Kalafior

            Jedna porcja kalafiora zawiera 77 procent zalecanej dziennej wartości witaminy C. Jest również dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Kalafior jest dobrym źródłem choliny, witamin z grupy  B. Kalafiora wykazuje również działanie przeciwnowotworowe.

            Kalafior pomaga również organizmowi w detoksykacji na wiele sposobów. Zawiera antyoksydanty, które wspierają Faza 1 detoksykacji oraz składniki odżywcze zawierające siarkę istotną dla Fazy 2 detoxu. Można go jeść na surowo, dodawać go do sałatek, lub wykorzystać go jako zdrowsza wersja puree zamiast ziemniaczanego
          Sulforafan z kalafiora może pomóc w ochronie błony śluzowej żołądka , a tym samym zapobiega nadmiernemu wzrostowi bakterii Helicobacter pylori w żołądku.

                                                                     

        11. Cebula

            Cebula wykazuje właściwości: antyalergiczne, przeciwhistaminowe, przeciwzapalne. Cebula ma szczególnie wysokie stężenie polifenoli, większą niż czosnek, por, pomidory, marchew i czerwona papryka.

            Cebula jest szczególnie bogata w kwercetynę. Kwercetyna jest przeciwutleniaczem, który może uniemożliwić uwalnianie histaminy można uznać że jest to "naturalny lek przeciwhistaminowy." Kwercetyna, ma wpływ na zmniejszenie guzów, inicjacji raka. Ludzie, którzy jedzą więcej cebuli, jak również inne warzywa czosnkowe, mają niższe ryzyko  rodzaju raka, w tym:

                Prostaty i piersi
                Rak jajnika i trzonu macicy
                Jelita grubego i żołądka
                Przełyku i krtani
                Nerek

                                                              

        12. Łosoś schwytany na Alasce

            Łosoś zapewnia tłuszcze omega-3 kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), który pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, na zdrowie psychiczne i na przewód pokarmowy. Badania sugerują, że spożywanie tłustych ryb jak dziki złowiony na Alasce łosoś, raz lub dwa razy w tygodniu może wydłużyć życie o 2 lata, i zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych o 35%

            Łosoś zawiera również przeciwutleniacz astaksantynę, która została uznana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy kiedykolwiek odkryto ze względu na jej zdolność do zwalczania wielu rodzajów wolnych rodników jednocześnie. Badania wykazały, że zawiera w swym mięsie karotenoidy, przeciwutleniacze, takie jak witamina E, beta-karoten i likopen.

            Astaksantyna korzystnie wpływa na serce, oczy, mózg, a także łagodzi przewlekły ból. Przy wyborze ryb do spożycia należy wybierać ryby bogate w zdrowe tłuszcze omega-3, a ubogie w toksyczne zanieczyszczenia. Dziko złowiony Alaskański łosoś (z wyłączeniem hodowlanych jest jednym z niewielu gatunków ryb który jest polecany.

                                                              

        13. Organiczne  jajka

            Białka są niezbędne do budowy i naprawy tkanek ciała, w tym skóry, narządów wewnętrznych i mięśni. Białka są również potrzebne dla układu odpornościowego oraz hormonów. Chociaż białka znajdują się w wielu rodzajach żywności, tylko żywność pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso i jajka, zawiera "kompletne białka", co oznacza, że zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy. Jaja zawierają również luteinę i zeaksantynę dla zdrowia oczu, cholinę dla mózgu, układu nerwowego i układu krążenia oraz witaminę B12.

            Jaja są cenne dla zdrowego odżywiania, ale tylko ekologiczne od kur z wolnego wybiegu, karmionych trawą. Pamiętaj że najzdrowszą formą jest jajko na miękko gdzie żółtko jest płynne, jajko w koszulce lub kogel mogel z odrobiną organicznego miodu lub innego zdrowego słodzidła.

                                                                           


        14. Organiczny olej kokosowy

            Oprócz tego, że doskonale nadaje się dla tarczycy i metabolizmu, olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy, który przekształca się w organizmie w monolaurin, monogliceryd i jest w stanie zniszczyć wirusy takie jak HIV i opryszczka, grypa, odra, bakterie Gram-ujemne, i pierwotniaki takie jak Giardia lamblia. Jego średniej długości łańcuchy kwasów tłuszczowych (MCT) również nadają szereg korzyści zdrowotnych, w tym podniesienie metabolizmu organizmu i odpieranie patogenów.

            Dodatkowo, mogą w sposób naturalny leczyć chorobę Alzheimera, są również głównym źródłem związków ketonowych, które działają jako alternatywne źródła paliwa mózgu, który umożliwia zapobieganie atrofii mózgu związanego z demencją. Olej kokosowy jest łatwy do strawienia i nie wywołuje skoku insulinowego. Do szybkiego pozyskania energii, można po prostu zjeść łyżkę oleju kokosowego lub dodać go do jedzenia. Jeżeli odczuwasz głód, a zależy ci na niejedzeniu np w nocy zjedz łyżkę oleju kokosowego.


            Wybieraj zawsze organiczny olej kokosowy, który jest nierafinowany, niebielony, bez obróbki termicznej lub substancji chemicznych, i nie zawiera genetycznie zmodyfikowane składniki. Olej kokosowy można stosować jako balsam do skóry , na oparzenia i do ogólnego sprzątania domu np olejowania drewna, czy natłuszczania powierzchni z pcv czy lakierowanych.

                                                         
        15. Orzechy i nasiona

           Orzechy mogą pomagać w utracie wagi, są bogate w zdrowe tłuszcze. Największą ilość zdrowego tłuszczu posiadają orzechy pekan i makadamia. Głównym kwasem tłuszczowym w orzechach makadamia jest jednonienasycony tłuszczu kwasu oleinowego (około 60 procent).

                                       


        16. Słodkie ziemniaki

         Są bogate w beta-karoten, przeciwutleniacze, które mogą wspierać układ odpornościowy, jak również obniżyć ryzyko chorób serca i nowotworów. Badania pokazują, że słodkie ziemniaki mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi ze względu na ich zdolność do pozyskiwania stężenie we krwi adiponektyny, hormonu białkowego tworzonego przez komórki tłuszczowe, aby pomóc w metaboliźmie insuliny. Można je piec jak frytki, gotować na parze , dodawać do zup. Wspierają florę bakteryjną jelit.

                                                   

        17. Sardynki

         Są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł tłuszczów omega-3, jedna porcja, zawiera więcej niż 50 procent zalecanej dziennej dawki. Zawierają także witaminę B12 i selenu, białko, wapń i cholinę, co czyni je jednym z najlepszych źródeł żywieniowych omega-3 z produktów zwierzęcych.

                                                               

        18. Buraki

        Bogate w witaminę C, błonnik i minerały, takie jak potas (niezbędny dla zdrowego układu nerwowego i funkcji mięśni) i mangan (który jest dobry dla kości, wątroby, nerek i trzustki). Buraki zawierają również kwas foliowy witaminy z grupy B, które pomagają zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych niemowląt.

     

                                                  

        19. Dynia

         Zawiera imponującą ilość witaminy K - 457 procent dziennej wartości w jednej porcji. Dostarcza także sporą ilość beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem korzystnym dla skóry, wzroku, i błon śluzowych i może chronić przed niektórymi rodzajami raka.

                                                              
         20. Fermentowane produkty

            Niezbędne do utrzymania jelit w dobrej kondycji, zapewniają całą gamę dobroczynnych bakterii.

    Tylko od 1/4 do pół szklanki fermentowanych warzyw spożywanych codziennie do jednego lub trzech posiłków, zapewni korzystny wpływ na jelita. Warzywa fermentowane możesz spożywać w całości lub w postaci soku. Robiąc samodzielnie kiszonki alby zwiększyć ilość i jakość kultur bakterii dodawaj bakteryjny zestaw startowy do kiszonki.

    Niektóre źródła podają iż w przypadku przerostu Candida lub  wrażliwego jelita lub przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim spożywanie kiszonek jest nie wskazane do momentu wyleczenia lub zmniejszenia stanu chorobowego, ponieważ kiszonki mogą odżywiać nie tylko dobre bakterie ale także te chorobowe. W tym przypadku najlepiej kiszonki zastąpić dobrej jakości probiotykiem i spożywać od 50-100 mld bakterii w postaci kapsułek, kuracja ta musi być połączona z innymi środkami i ziołami. Probiotyki czy w formie warzywnej czy kapsułkowej powinny być spożywane codziennie.

     

                                                
         21. Oliwa z oliwek

    Bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, a nawet kontrolować korzystny poziom insuliny i cukru we krwi, co pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2.

                                                  

         22. Brukselka

           Zawiera związki zawierające siarkę zwane glukozynolany, które organizm wykorzystuje do izotiocyjaniany. Izotiocyjaniany hamują aktywację metabolizmu czynników rakotwórczych w tym raka jelita grubego, raka jajnika, raka i innych.
     

                                                       
         23. Kiwi

          Bogate w witaminy antyoksydacyjne C i E oraz beta-karoten. Kiwi jest również dobrym źródłem błonnika, potasu, magnezu, miedzi i fosforu.

                                                                   

         24. Przeciwutleniacze w granatów

           Mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny, który przyczynia się do zniszczenia chrząstki w stawach, głównym powodem bólu i sztywności odczuwalnego przez wielu osób cierpiących na choroby zwyrodnieniowe stawów. Sok z granatów najlepszy jest świeżo wyciśnięty. Granaty są bogate w łatwo przyswajalne polifenole- przeciwutleniacze. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.

                                                             

         25. Jagody i maliny

          Zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Są obfite w przeciwutleniacze i są jednym z najlepszych owoców, aby zabezpieczyć organizm przed przedwczesnym starzeniem. Jagody zmniejszają stany zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
    Jagody zawierają skoncentrowane ilości fitochemikaliów. Mają dużo niższą zawartość cukru niż inne owoce, spożywanie ich nie destabilizuje poziomu insuliny. Polecane są również w chorobach tarczycy.

                                                         

           26. Kurkuma

          Nadaje żółty pigment przyprawie "curry". Kurkuma zawiera polifenol jej główny składnik aktywny, który wykazuje ponad 150  terapeutycznych jej właściwości między innymi : przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe. Kurkumę najlepiej spożywać w towarzystwie pieprzu lub papryki z odrobiną oleju z oliwek.

                                                               

         27. Cynamon

         Jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym. Potrafi zwalczyć bakterie E. coli i wiele innych. Jego związki przeciwzapalne zmniejszają ból i sztywność mięśni i stawów na skutek ich zapalenia. Pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych, próchnicy zębów i chorób dziąseł, a także pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Zmielony i rozrobiony w łyżeczce bio miodu jest świetnym lekarstwem na kaszel dla dzieci i dorosłych.

                                                       

        28. Kminek lub kumin

          Jest przyprawą ułatwiającą trawienie, dodaje energii, może poprawić kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2. Przyczynia się także do poprawy pamięci i zapewnia silne korzyści antystresowe.

     

                                                               

        29. Rosół z bio kości

            Bulion z bio kości zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym wapń, kolagen i szpik kostny, jest on w postaci w której ciało może łatwo go wchłonąć i wykorzystać. Domowy rosół z bio kości może pomóc zmniejszyć ból i stan zapalny stawów, promować silne kości oraz wzmocnić włosy i wzrost paznokci.
                                                         

         30. Ogórki

         Pomimo  dużej zawartości wody (95 procent), ogórki zawierają sporą ilość niezbędnych witamin i minerałów, a także wykazują działanie przeciwzapalne. Są one bogate w witaminę B5 (kwas pantotenowy), witaminę C, witaminę K, potas, magnez, mangan, krzemionkę i błonnik, mogą pomóc organizmowi usunąć toksyny.

     

    Źródło:

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/13/30-healthiest-foods.aspx


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.