Naleśniki gryczane na ostro napisano 2016-02-20 09:23:28

  • napisał/a 2016-02-20 09:23:28

    Naleśniki gryczane roślinne na ostro

    marchewka 3 sztuki
    papryka czerwona  lub w innym kolorze  2 sztuki,
    cebula czerwona  może być inna  1 sztuka,
    suszone pomidory (w oleju) kilka sztuk do smaku,
    koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki lub kilka 2 dojrzałe pomidory,

    przyprawy :

    szczypta ostrej papryki,

    1/2 łyżeczki wędzonej papryki ,

    sól dobrej jakości do smaku,

    1 łyżeczka suszone oregano,

    1 łyżeczka suszonej bazylii

    Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę lub piórka, papryki w paseczki.

    Zeszklić na patelni lub garnku cebulę dodać z  marchew i pokrojoną paprykę.

    Wszystko poddusić na odrobinie wody, dodać koncentrat pomidorowy lub obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę.

    Gotować 10-15 minut do miękkości, dodać przyprawy i pokrojone w paseczki czy kostkę suszone pomidory.

    Jeżeli nadzienie nie jest zwarte można lekko zmiksować je blenderem ręcznym tzw żyrafą.

    Opcjonalnie można dodać kilka oliwek do smaku.

    Naleśniki gryczane:

    1 szklanka mąki gryczanej rozmieszana z wodą  ok 1,5 szklanki do konsystencji gęstej śmietany.

    Naleśniki smażymy , raczej ścinamy na suchej patelni lub na oleju kokosowym lub na oliwie z oliwek.

    Nadzienie układamy na naleśniku i zwijamy w rulon lub w paczuszkę- krokiet

    Do naleśników obowiązkowo serwujemy ulubioną surówkę u mnie :

    rukola, pomidory

    przyprawione oliwą z oliwek , syropem daktylowym , odrobiną soli, kilkoma kroplami octu balsamicznego

    Danie szybkie i smaczne bez glutenu, jajek, tłuszczów zwierzęcych.

    Zamiast mąki można zmielić kaszę gryczaną niepaloną.

    Do masy możemy dodać ulubione składniki jak np: fasolę lub  soczewicę, pieczarki.

    Naleśniki możesz też podać z sosem pomidorowym, grzybowym

    Szybki sos pomidorowy wegański :

    garść orzechów różnych lub nerkowców przepłukanych wrzątkiem lub namoczonych

    kilka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy.  Dodać ulubione zioła np bazylię, oregano.

    Wszystko zmiksować na gładki sos blenderem ręcznym tzw żyrafą zalecana moc min 700W.

    Lekko podgrzać w garnuszku dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji lub zamiast wody sos zmiksować z surowym pomidorem.

    Polać sosem naleśniki.


    :)


izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.