Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Pasztet warzywny w smaku bardzo delikatny, przypomina babkę ziemniaczaną. Banalnie prosty.                          Może być w wersji tzw "studenckiej" czyli na szybko. Paczka mrożonych warzyw - włoszczyzny, ugotowana soczewica i kasza jaglana doprawiamy miksujemy i masa gotowa.

                               

Potrzebne będą:

soczewica pomarańczowa 200g

kasza jaglana ugotowana 2 szklanki

włoszczyzna:  marchew 1 sztuka

                          pietruszka 1 sztuka

                                  por część biała 1 sztuka

                                         seler kawałek - opcjonalnie

olej kokosowy lub masło klarowane 2 łyżki

     sól do smaku

                                                       przyprawy np gotowa gram masala 1 łyżeczka

 

Przepłukujemy soczewicę pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości - ok 15 minut. Jeżeli mamy za dużo wody po ugotowaniu odsączamy na sitku.

Kaszę jaglaną w garnku prażymy, gdy poczujemy zapach prażonej kaszy zalewamy wodą i przepłukujemy ją do momentu , aż woda będzie czysta. Następnie zalewamy wodą i gotujemy, aż woda wyparuje i ukażą się dziurki.

Warzywa myjemy obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy drobno lub korzystamy z gotowej mieszanki warzywnej.  Warzywa przesmażamy na oleju kokosowym lub maśle , aż stanął się miękkie.

Łączymy wszystko w misce dodajemy resztę tłuszczu , solimy dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem ręcznym na mniej więcej gładką masę.

Masę wkładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Wyjmujemy pasztet i czekamy aż przestygnie, to ważne kasza jaglana musi stężeć.

    

Gotowy pasztet kroimy w plastry możemy lekko go podgrzać na patelni i podawać z domowym keczupem oraz z domową musztardą . Przypominam dobrej jakości keczup ekologiczny to taki bez cukru i chemicznych dodatków. W sklepach eko można znaleźć np musztardę słodzoną miodem i na occie jabłkowym

    

Pasztet podajemy koniecznie z dużą surówką najlepiej mieszanką sałat.

Co najważniejsze pasztet bardzo smakuje dzieciom:).

Wersja dla dzieci

                    

 



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • soczewica pomarańczowa (200g)
  • kasza jaglana (ugotowana 2 szklanki)
  • marchew (1 sztuka)
  • por (1 sztuka częsć biała)
  • seler (kawałek opcjonalnie)
  • olej kokosowy (2 łyżki - opcja)
  • masło klarowane (2 łyżki opcja )
  • sól (do smaku)
  • zioła ulubione (np mieszanka gram masala 1 łyżeczka)
  • pietruszka (1 sztuka)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Popularne tagi
nowotwor nowotwór unikać ś przed niedoczynność drożdżyca drożdżyca przeciekające źąś miedź przekąska skóry święta bez_mięsa roślinne jarmuż bez_mąki neznabiału układ_odpornościowy
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.