Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Co byśmy nie robili , jaka dietę stosowali tęsknimy za chlebem:). W sklepach z reguły są chleby pszeniczne, mieszane i żytnie. Zdrowego bezglutenowego ze świecą szukać.

Swego czasu poszukiwałam jakiegoś zamiennika, ponieważ przeszłam na odżywianie bezglutenowe. Przeszukałam wiele blogów, a jak coś znalazłam najczęściej po zrobieniu niezbyt nadawało się do jedzenia:)

Zrezygnowałam z klasycznego chleba , a zastąpiłam go między innymi chlebkiem jaglano-gryczanym znalezionym na blogu Smakoterapia.pl

Nie była bym sobą jakby czegoś nie zmieniła. Uprościłam wersję i wyeliminowałam tłuszcz.

Obecnie chlebek , a raczej wafel jest w sam raz:) A dzieci go uwielbiają.

Ciasto na chlebek robi się w 5 minut, nic trudnego, trzeba jednak mieć ugotowaną kaszę jaglaną.

                

Potrzebne będą:

ugotowana kasza jaglana - 1 szklanka

mąka gryczana lub zmielona biała kasza gryczana  - 6 kopiastych łyżek

skrobia/ mąka ziemniaczana - 2 łyżki

woda do uzyskania konsystencji gęstej śmietany

syrop daktylowy do smaku

sól do smaku

przyprawy jakie lubimy np: suszony czosnek, papryka, oregano lub gram masala

oleju roślinnego o neutralnym smaku 30ml - opcjonalnie


Czynności :

W garnuszku przypraż kaszę tak, aby poczuć jej zapach, zalej zimną wodą i przepłucz do momentu , aż woda będzie czysta. Taka procedura pozbawi kaszę ewentualnej goryczy. Ugotuj kaszę. Gotuj do momentu wyparowania wody i pojawienia się dziurek.

Odmierz szklankę kaszy i wsyp do miski. Dodaj mąki, przyprawy, słodzidło  i odrobinę wody. Zmiksuj wszystko na gładko, nawet jeżeli Ci się nie uda uzyskać gładkiej masy, to i tak nie ma to wpływu na chlebek. Najlepiej miksuj tzw żyrafą, mikserem ręcznym o mocy powyżej 700W.

Ciasto powinno być gęste, tak aby móc je rozsmarować łyżką na papierze do pieczenia. Jeżeli jest za gęste dodaj wody.

Do masy możesz też dodać np pestki słonecznika czy sezam

Masę rozsmaruj na papierze do pieczenia  położonym na blaszce. Rozsmaruj  cienką warstwę kilku milimetrów.

Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 30 minut . Ja piekłam w termoobiegu po kilku minutach woda potrafi się  skraplać na ściankach piekarnika, należy go na kilka sekund uchylić, zamknąć i dalej piec.

W oryginalnym przepisie dodany jest olej. Po upieczeniu z olejem / tłuszczem chlebki my wychodziły zawsze mało chrupiące, ale elastyczne. Kiedyś zapomniałam i nie dodałam oleju.Odkryłam , że dzięki wyeliminowaniu oleju chlebek zrobił się chrupiący jak wafel.

Po upieczeniu chleb odczep od papieru i połóż na kratce do przestygnięcia. Jedz od razu np z pastą roślinną

http://izla.pl/blog/artykul/1692

czy roślinnym pasztetem. Chlebek niestety najlepiej smakuje po upieczeniu , ale jest tak smaczny że szybko znika:)

Chlebek może stanowić również spód do zapiekanki.

Jeżeli chcemy mieć pewność że chlebek jest bezglutenowy kupujmy kasze czy mąki ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa.

                  

 

                

 

                  

                 

               



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • kasza jaglana (ugotowana 1 szklanka)
  • mąka gryczana (6 łyżek)
  • tapioka lub mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • woda (do uzyskania konsystencji)
  • sól (do smaku)
  • zioła ulubione (np oregano)
  • syrop daktylowy ( 1 łyżeczka lub inne słodzidło)
  • olej (o neutralnym smaku 30ml opcjonalnie)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Popularne tagi
nowotwor nowotwór unikać ś przed niedoczynność drożdżyca drożdżyca przeciekające źąś miedź przekąska skóry święta bez_mięsa roślinne jarmuż bez_mąki neznabiału układ_odpornościowy
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.