Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Przepis sprawdzony przeze mnie kilkukrotnie:). Pochodzi z bloga natchniona.pl. Składniki trochę zmodyfikowane. W przepisie tym co byś nie zrobił;) gofry się udają,  nie są jednak aż tak chrupiące jak te z mąki pszennej, być może to wina też gofrownicy.

Wiem , że gofrownice prostokątne wyciskają  cieńsze ciasto, niż te w serduszka.

Gofry są najsmaczniejsze świeże , później robią się twarde i suche.

Jednego razu pomyliłam się i zamiast mąki z amarantusa i ryżowej dałam mąkę gryczaną- gofry się udały:)

                          

Składniki:

– 100 g mąki ryżowej najlepiej pełnoziarnistej

– 25 g mąki z amarantusa

– 25 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia- winianu potasu

– szczypta sody

– szczypta soli

– 1 łyżka  ksylitolu/ syropu daktylowego

– kilka kropel olejki waniliowego

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

– 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody

– 50 g masła lub oleju kokosowego

Czynności:

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, słodzidło i sól. Masło/olej kokosowy  rozpuść w garnuszku.

Białka ubij na sztywną pianę. Do sypkiej mieszanki dodaj, żółtka, rozpuszczone masło/olej kokosowy i mleko/wodę  połącz mikserem. Ostrożnie dodaj białko do masy i wymieszaj. Białka napowietrzają ciasto przez to gofry są puszyste.

Ciasto odstaw na 15 minut.

Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto na środek gofrownicy , piecz do uzyskania zezłocenia. Gofry przełóż na kratkę do ostudzenia i uzyskania chrupkiej powierzchni.

Podawaj po przestygnięciu np z dżemem :)

 



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.