Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Proste ciasteczka orzechowe, z wykorzystaniem gotowego masła np migdałowego lub z orzechów laskowych lub ziemnych (używam sporadycznie ze względu na występowanie pleśni) itp.

Robiłam je z przepisu znalezionego  w internecie 3 lata temu , niestety nie pamiętam z jakiej strony. Przepis sprawdził się, gdy zrezygnowałam z kupnych słodyczy i inny przetworzonych produktów i postanowiła się zdrowo odżywiać.

Ciastka robię bardzo sporadycznie, głównie na prośbę mojego synka i jako deska ratunkowa na wyjazdy lub imprezy z kupnymi słodyczami. Ostatnio nabrałam takiej wprawy, że robię je na wyczucie. Ciastka są miękkie , konsystencja tzw rozpływająca się w ustach.

Jeżeli chcesz uzyskać chociaż trochę twardsze ciastka,  należy dodać  jajka. Chrupkość ciastkom nadaje zazwyczaj zwykły cukier lub ten niby zdrowszy trzcinowy. Ja go nie używam więc zostanę przy ciastkach miękkich i zdrowszych.

Twardość uzyskamy też przypiekając ciastka.

130g mąki gryczanej

1 łyżeczka eko proszku do pieczenia lub sody,

120g masła z orzechów (migdałowe/nerkowców/fistaszkowe/laskowe)

110g oleju kokosowego,

aromat waniliowy,

1/3 szklanki syropu daktylowego /namoczonych i zmiksowanych daktyli/cukru brzozowego

lub mieszanki syropu daktylowego z cukrem brzozowym ( ksylitol),

50g płatków owsianych,

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pow 70%kakao,

do posmarowania ciastek lub posypania kawałkami czekolady ciastek

na kilka minut przed ich wyjęciem z piekarnika

1 -2 jajka dla tych co je stosują

Czynności:

Rozdzielam składniki na suche i mokre następnie je łączę i wyrabiam ręką ciasto. Zostawiam na 10 minut. Następnie nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciast robię kulki , kładę na papierze i je rozgniatam uzyskując placuszki. Ciastka piekę do bardzo lekkiego zbrązowienia, następnie posypuję drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady. Czekam 2-3minuty i wyciągam ciastka. Układam na ruszcie do wystudzenia.

Przed wystudzeniem ciastka będą się kruszyły, dlatego ważne jest ostudzenie ciastek , które nada im twardości.

   Pamiętaj ciasteczka są na specjalne okazje, a nie do jedzenia na co dzień, codziennie jedz przede wszystkim duże ilości warzyw i owoców:)



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • mąka gryczana (130g)
  • proszek do pieczenia winian (1 łyżeczka)
  • masło z orzechów (120g)
  • olej kokosowy (110g)
  • aromat wanilliowy (kilka kropel)
  • syrop daktylowy (lub ksylitol fiński lub erytrol 1/3 szklanki)
  • płatki owsiane (50g)
  • gorzka czekolada (1/2 tabliczki)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Popularne tagi
nowotwor nowotwór unikać ś przed niedoczynność drożdżyca drożdżyca przeciekające źąś miedź przekąska skóry święta bez_mięsa roślinne jarmuż bez_mąki neznabiału układ_odpornościowy
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.