Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Dzisiaj coś słodkiego i jak na słodycze zdrowego.

Batoniki, blok, krajanka czekoladowa z ziarnami.

   W internecie jest bardzo dużo przepisów na takie batoniki moja wersja jest następująca:

Składniki: różne ziarna ,pestki, orzechy ,płatki co kto lubi nie musisz się trzymać ziaren, orzechów takich jak ja, dodaj inne i w różnej objętości. Ważne aby czekolada olej i słodzidło dokładnie oblepiło suchą mieszankę.

- kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany 1 szklanka,

- rozdrobnione orzechy laskowe  1/3 szklanki,

-  rozdrobnione ziarna dyni  1/3 szklanki,

-  płatki owsiane 1/2 szklanki (podprażone na patelni  ceramicznej w temp.  do 100 stopni),

-  rozdrobnione orzechy włoskie  1/3 szklanki

- gorzka czekolada min 70% - 1,5 sztuki (250g+125g)

- olej kokosowy extra virgin 3-4 łyżki,

- słodzidło do smaku np miód lub syrop daktylowy lub ksylitol

Wszystkie orzechy rozdrabniam, można włożyć do woreczka i rozdrabniać uderzając czymś ciężkim.

Podpiekam orzechy i płatki na patelni. Rozpuszczam gorzką czekoladę i dodaję olej kokosowy. Temperatura max do80 stopni czyli podgrzewamy do rozpuszczenia , nie zagotowania.

 Dodaję miód dobrej jakości najlepiej jeszcze niescukrzony lub syrop daktylowy do smaku, wszystko razem mieszam. Pamiętam o temperaturze inaczej czekolada się zważy, a miód straci swoje właściwości.  Czekoladowa płynna mieszanina miodu, tłuszczu kokosowego musi oblepić dokładnie ziarna, ale mieszanka nie może być sucha, bo inaczej po ostudzeniu będzie się kruszyła.    

Mieszankę przekładamy do foremki lub szklanego naczynia i wkładamy do lodówki do momentu, aż masa dobrze zastygnie, dla niecierpliwych można włożyć do zamrażarki. Zastygłą masę kroimy ostrym nożem. Jeżeli mamy problemy z odczepieniem krajanki od foremki możemy foremkę podgrzać od spodu, ciepłą wodą. Krajanka jest pyszna, lekko ciągnąca w środku (gdy dodamy miód), minusem jest to, że szybko znika i najlepsza jest zimna.

Po ogrzaniu do temperatury pokojowej krajanka  niestety się rozpada.  

krajanka-blok z amarantusem ekspandowanym i orzechami



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

Składniki
  • orzechy laskowe (1/3 szklanki rozdrobnione)
  • pestki dyni (1/3 szklanki rozdrobnione)
  • płatki owsiane (1/2 szklanki )
  • orzecy włoskie (1/3 szklanki rozdrobnione)
  • gorzka czekolada (1)
  • olej kokosowy (extra virgin 3-4 łyżki )
  • słodzidło (np miód /syrop daktylowy syrop klonowy/ksylitol)
  • kasza jaglana ekspandowana (1 szklanka)



O mnie
Zdjęcie autorki

Miłośniczka zdrowego odżywiania, wielbicielka wszystkiego co zdrowe, nałogowo "pochłaniam" książki o zdrowiu, medycynie naturalnej i oczywiście kulinarne.


Więcej o mnie

Wyszukiwarka
Po wpisaniu frazy w wybranym polu, wyszukiwanie należy zatwierdzić enterem.

lub

Lodówka
Znajdź przepis, dodając swoje ulubione składniki do lodówki

Jestem na Facebooku

Znajdziesz mnie na

Najpopularniejsze wpisy
Aleppo mydła i szampony antyalergiczne
Jak zwiększyć poziom T3 aktywnego hormonu tarczycy - dr Childs specjalista w zakresie chorób tarczycy
Koenzym Q10 pilnuj , alby się nie wyczerpał - tworzy energię komórkową. Uzdrawiacz serca, pomocny w chorobach ozębnej, opóźnia starzenie, wpływa na odporność , pomocny w Parkinsonie, redukuje zmęczenie, naprawia mózg.
Protokół suplementacji jodem Dr Brownsteina i Jerzego Zięby
Aktywowany węgiel drzewny - właściwości i zastosowanie ( toksyny, zatrucie pokarmowe i metalami, gazy, wzdęcia, kac, narkotyki, zaparcia, wybielanie zębów, trądzik, detox)
Popularne tagi
nowotwor nowotwór unikać ś przed niedoczynność drożdżyca drożdżyca przeciekające skóry blog źąś przekąska święta miedź roślinne bez_mięsa jarmuż bez_mąki neznabiału
pozostałe tagi



izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.