Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Aktualna teoria dotycząca przyczyn powstawania raka dotyczy wielokrotnego pojawiania się nagromadzonych uszkodzeń DNA komórki, co powoduje zmianę w jej statusie ze śmiertelnej zmienia się w nieśmiertelną. Mimo, że organizm ma silne mechanizmy naprawcze DNA, uszkodzenia kodu genetycznego zdarza się dość często w zdrowych komórkach, ale jeszcze częściej w guzowych.

W miarę starzenia się organizmu tych uszkodzeń jest coraz więcej. Przyczynia się do tego w znacznym stopniu palenie papierosów- niezwykle silny generator wolnych rodników.

Szkodliwe rodniki mogą być jednak skutecznie zneutralizowane także przez inne antyoksydanty, na przykład flawonoidy i glutation. A zatem znowu podkreśla się, że niezwykle istotne jest włączenie do swojej diety i programu suplementacyjnego wszystkich witamin antyoksydacyjnych , minerałów i flawonoidów.

Wykazano, iż niektóre witaminy mają niezwykłą zdolność hamowania konwersji zdrowych komórek rakowych na rakowe przez wirusy onkogenne.

Na przykład- tokotrienol- produkt witaminy E znajdujący się w wysokim stężeniu w oleju palmowym - hamuje wywołanie raka przez wirusa Epsteina-Barra. Wiąże się go z chłoniakami występującymi u ludzi. Najsilniejsze właściwości ochronne mają frakcje tokotrienlou zwane gammą i deltą ( jest to postać witaminy E i można ją nabyć w formie suplementu).

                                                         

Dużą zdolność do hamowania procesu wywoływania chorób nowotworowych, nie tylko przez wirusy , ale również przez związki chemiczne i promieniowanie wykazały także karotenoidy i witamina A (retinoidy).

(występująca w selerze i pietruszce), kemferol (występujący w owocach i miłorzębie) oraz genisteina (występująca w soi). Wykazują wyjątkowo skuteczne działanie w zapobieganiu nowotworzenia.

                                         

Okazało się , że przed uszkodzeniami DNA spowodowanymi peroksynitrytem - wolnym rodnikiem, który nie ulega neutralizacji przez większość witamin antyoksydacyjnych- chroni substancja pozyskiwana z zielonej herbaty zwana galusanem epigalokatechiny.

W  innych badaniach wykazano, że zielona i czarna herbata- zarówno z zawartością kofeiny , jak i bezkofeinowa - silnie hamują uszkodzenia DNA spowodowane przez silne mutageny.

Okazało się ponadto, że zielona herbata w znacznym stopniu hamuje także wzrost komórek białaczkowych. Gdy zmiesza się zieloną i czarną herbatę , wykazują jeszcze większe właściwości ochronne. Niektórzy nie lubią smaku zielonej herbaty. Połączenie zielonej i czarnej herbaty niweluje nieprzyjemny smak , a jednocześnie zwiększa przeciwrakową skuteczność napoju.

                       

Szczególną zdolność do ochrony DNA w komórkach wykazuje kwercetyna - jeden z flawonoidów najczęściej występujących w owocach i warzywach. Występuje najczęśćiej w: cebuli, herbatach, jabłkach i żurawinie. W dużych ilościach występuje w miłorzębie.

W badaniu sprawdzającym ochronne zdolności siedmiu flawonoidów i witaminy C, celem pomiaru były uszkodzenia DNA.

W kategoriach ochrony DNA trzema najsilniej działającymi flawonoidami były:

luteolina (znajdująca się w selerze)

myricetyna (znajdująca się w czarnych porzeczkach)

kwercetyna ( znajdująca się w herbatach, jabłkach i cebulach)

         

Sama witamina C wykazywała najsłabsze właściwości ochronne DNA, ale kiedy dodano ją do kwercetyny, jej zdolności ochronne znacznie się poprawiły.

W przypadku raka prostaty wielce obiecujący okazuje się wyciąg roślinny zwany sylimaryną, której wpływa na proces aktywacji genów.

Wykazano, że jest on skuteczny także w przypadku innych nowotworów, wliczając raka piersi, skóry i innych nowotworów złośliwych . Sylimaryna to ekstrakt występujący w oście mlecznym (ostropest plamisty). Poza tym chroni wątrobę, co nie pozostaje bez znaczenia podczas chemioterapii.

                                                       

Jeśli chodzi o owoce, najsilniejsze działanie ochronne wykazywały : jeżyny, czereśnie i wiśnie, czarne porzeczki, ananasy i arbuzy. Umiarkowane działanie ochronne wykazały: kiwi, mango, melony, kasaba i śliwki.

                                                           

Gdy przyglądamy się specyfice warzyw, okazuje się, że bardzo silne działanie przeciwmutogenne wykazują warzywa kapustne ( brokuły , brukselka, jarmuż, kalafior), a także buraki, szczypior, chrzan, cebula, rabarbar i szpinak, zaś umiarkowane działanie - fasolka szparagowa i pomidory.

W momencie podgrzania (ugotowania) jabłek, moreli, kiwi, ananasów, buraków, kapusty, kalafiora, ogórków, cebuli, rzodkiewek, i rabarbaru, owoce i warzywa utraciły większość swoich właściwości ochronnych. Działanie przecimutagenne- mimo gotowania- zachowały jeżyny, jagody, czereśnie, i wiśnie, melony kasaba, śliwki, brukselka, bakłażany, dynia i szpinak.

A zatem wiele owoców i warzyw może w znacznym stopniu chronić DNA zdrowych komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi mutagenami, na przykład w wyniku chemioterapii.

 

Źródła:

Firmy przykładowe suplementów.

Fragment  książki profesora neurochirurgii Dr Russell L. Blaylock " Naturalne strategie w walce z rakiem"

Zdjęcia internet



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.