Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty

Wielu ludzi słyszało o tym, że spożywanie obsmażonego mięsa - to znaczy gotowanego nad otwartym płomieniem lub przypalonego - zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Obecność silnie karecynogennych związków w takim mięsie wykryto pierwszy raz w 1977 roku. Wówczas pobrano materiał z osmalonych powierzchni ryby oraz wołowiny i zbadano ich zdolność do mutowania genów.

Podczas analizy wykazano, że owe karcynogenne związki tworzą się z kilku substancji zawartych w mięsie (kreatyny, niektórych aminokwasów i cukru). Gdy podda się je działaniu wysokiej temperatury , mogą utworzyć serię związków , które niszczą kod DNA, a w końcu prowadzą do wystąpienia choroby nowotworowej. Do dużej ilości substancji toksycznych w mięsie i rybach przyczynia się grillowanie i smażenie (ale nie opiekanie) w wysokiej temperaturze.

Karcynogeny tworzą się także podczas smażenia w głębokim tłuszczu, zapiekania i pieczenia, ale ich ilości są niewielkie. Najwięcej substancji toksycznych tworzy się podczas pieczenia potraw , zwłaszcza na grillu.

To ile tych związków powstaje zależy od stopnia ciepła, czasu gotowania , tego czy potrawy przyrządza się nad drewnem i rodzaju owego drewna. Najgorszym typem drewna jest jadłoszyn, który wytwarza ogromne ilości karcynogenów. Twarde drewno z kolei pali się czyściej i raczej nie powoduje takich problemów.

Wspomniane substancje mogą także przyczyniać się do powstawania guzów w płucach, piersi i naczyniach krwionośnych. Odpowiadają również za powstawanie chłoniaków. Na zachorowanie w dużym stopniu narażone są nawet dzieci , których matki będące w ciąży stosują dietę zawierającą wysoki poziom niebezpiecznych związków chemicznych.

Innymi związkami chemicznymi, które się znajdują w produktach spożywczych i mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka są azotyny, których używa się jako środka konserwującego. Dietę bogatą w potrawy zawierające ten środek konserwujący uznano za główny czynnik ryzyka wystąpienia raka żołądka.

                           

Aby uchronić się przed szkodliwym działaniem obsmażanych potraw należy:

1) Zaprzestać spożywania mięsa i ryb przygotowanych nad otwarty płomieniem , grillowanych czy smażonych.

Wiadomo, iż w sezonie majowym nie jest to prosta sprawa. Majówka sprzyja grillowaniu i ciężko z tego zrezygnować.

Bardzo skutecznym sposobem w blokowaniu substancji rakotwórczych jest spożywanie jadalnych roślin bogatych we flawonoidy. Jednym ze sposobów zmniejszenia zagrożenia płynącego ze spożycia azotynów jest przyjmowanie witaminy C łącznie z obsmażanymi potrawami, ponieważ zapobiega ona ich przekszatałceniu w nitrosaminy.

      

Niestety jest jedno ale, witamina C znacząco podwyższa wchłanianie żelaza, a jest to niepożądane działanie w przypadku choroby nowotworowej.

Proces smażenia nie musi być niebezpieczny , o ile użyjemy oliwy z pierwszego tłoczenia , zawierającej silnie działający antyoksydant, czyli flawonoid przeciwnowotworowy. Aby zwiększyć ochronę jeszcze bardziej , można dodać do oliwy kilka szczyp kurkumy.

Przeciw nowotworowo , przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie działa także wiele przypraw np szałwia i rozmaryn.

Należy także pamiętać ze najlepszym rozwiązaniem jest w trakcie spożywania mięsa zawsze należy jeść także warzywa i nie jednego pomidora , a konkretnej surówki pełnej zielonych warzyw np mieszanki sałat. Flawonoidy zawarte w warzywach neutralizują karcynogeny znajdujące się w mięsie , zwłaszcza tym obsmażanym. Zmniejszają ponadto wchłanianie żelaza adekwatnie do potrzeb organizmu.

2) Należy także unikać spożywania czerwonego mięsa np wieprzowiny i wołowiny. Występują w nich duże ilości silnie działających substancji rakotwórczych. Lepiej już zdecydować się na drób , który był poddany minimalnej obróbce termicznej i do którego nie wstrzyknięto bulionu, białka hydrolizowanego czy innych produktów zawierających glutaminian sodu.

W przypadku zdecydowania się na kurze mięso , należy zdjąć skórę i umyć mięso dokładnie, ponieważ większość kurczaków hodowlanych na fermach, spryskuje się związkami chloru, co ma na celu ich wybielenie.

 

Źródło :

Zdjęcie - Internet

Post w oparciu o książkę "Naturalne strategie w walce z rakiem" dr Russell L.Blaylock

 



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.