Diety Przyroda i zwierzęta Zdrowie w praktyce Przepisy Lifestyle Dziecko/Ciąża Rak/Nowotór/Guz Podróże Pasożyty


Zanieczyszczenie krzyżowe.
Unikasz glutenu , odzyskujesz zdrowie i dobre samopoczucie. Początkowo czujesz się świetnie, jak nigdy dotąd, ale po pewnym czasie objawy chorobowe zaczynają powracać.

Czy to możliwe, że mimo unikania glutenu, jesz go nawet o tym nie wiedząc?

Prawda jest taka, że ​​to bardzo prawdopodobne.
Badania opublikowane w czerwcu 2010 roku w Journal of American Dietetic Association opisują, że w próbkowaniu 22 ziaren, które z natury są bezglutenowe, ponad połowa z nich miała domieszkę glutenu. Ale jak coś, co jest naturalne bezglutenowe może zawierać gluten?
Odpowiedzią są zanieczyszczenie krzyżowe.

W naszych czasach  istnieje mnóstwo możliwości, aby naturalnie bezglutenowe zboża zostały zanieczyszczone glutenem np sprawcą może być zakład przetwórstwa, zanieczyszczenie może nastąpić na polach, podczas transportu lub w zbiorczych pojemnikach.

Nawet ziarna bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone przez gluten ze spiżarni, w lodówce czy na blacie kuchennym.
Oczywiście, zawsze można dokonywać mądrych wyborów żywieniowych i wybierać produkty żywnościowe, które są oznaczone jako bezglutenowe, ale nigdy nie będziesz mieć pełnej kontroli nad tym, co się dzieje z jedzeniem, zanim dotrze do sklepu lub na talerz.

Co można zrobić , aby uniknąć zanieczyszczenia glutenem?
W idealnym świecie, każdy, kto unika glutenu, chciałby mieć czystą "bezglutenową kuchnię". W prawdziwym świecie, szczególnie u rodzin, gdy choć jedna osoba unika glutenu, skazana jest na przebywanie w tej samej kuchni z osobami, które spożywają gluten, może dojść wtedy mimowolnie  do skażenia żywności glutenem.

Oto kilka wskazówek, jak wyeliminować zanieczyszczenie krzyżowe glutenu, we wspólnym domu.


                                  
1. Jeśli używasz tostera, kup oddzielny toster, tylko do pieczywa bezglutenowego.
Gdy masz wspólny toster, pieczywo bezglutenowe może zostać zanieczyszczone okruszkami z pieczywa zawierającego gluten.

                                   
2. Najlepiej odseparuj  słoiki  z przyprawami. .Jest możliwość zainfekowania glutenem musztardy , gdy ktoś posmaruje 2 razy nią swoją kanapkę z chleba z glutenem.

                                                
3. Używaj swoich własnych  przesiewaczy i sitek tylko do produktów bezglutenowych.

                                            
4. Uważaj tylko swojej deski do krojenia 
Gluten jest dość lepki i łatwo się rozsiewa. Najlepiej jest mieć osobne czyste przybory np deski do krojenia i ważne jest, aby zawsze dokładnie umyć deski i inne przybory, alby wyeliminować śladowe ilości glutenu.

                                        
5. Zastanów się nad oddzielnym zestawem garnków i patelni.
Jeżeli jesteś w stanie dokładnie umyć garnki i patelnie po każdym zetknięciem z glutenem, nie musi być to konieczne. Jeśli nie, miej oddzielny zestaw, który można przechowywać oddzielnie.

                                                
6. Jeśli używasz używasz frytkownic, cedzaków do smażenia panierowanych produktów lub innych urządzeń , powinieneś mieć te urządzenia oddzielne.

                                                             
7. Oznacz etykietami wszystkie bezglutenowe pojemniki naczynia oraz produkty spożywcze.
Możesz przyjąć jeden typ oznaczeń np kolorów, symboli czy etykiet, tak aby elementy których używasz, były łatwo identyfikowalne.

                                                        
8. Przechowuj bezglutenowe produkty powyżej tych, które zawierają gluten.
Cząstki glutenu mogą osadzać się na twoich bezglutenowych produktach , więc przechowuj  bezglutenowe produkty w lodówce czy spiżarni, powyżej tych, które zawierają gluten.

                                                  
9. Unikaj kupowania żywności w opakowaniach zbiorczych.
Pojemniki zbiorcze są notorycznie zanieczyszczane krzyżowo. Sprawdź pojemnik, czy na etykiecie informacyjnej, jest oznaczenie że jest to produkt bezglutenowy.

 

 

Źródła:

Na postawie książki i strony internetowej lekarza kompleksowego Amy Myers

amymyersad.com

"Mpżesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne" Amy Myers

 



<< poprzedni artykuł następny artykuł >>

Dodawanie komentarzy do wpisu możliwe po zarejestrowaniu i zalogowaniu.

izla.pl 2015-17
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie treści i zdjęć bez zgody autorki zabronione.